Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Korupční kauza ODS v Liberci.

Radovan Vích 0

Po kauze Dozimetr je tu další kauza, která vypadá jako regionální, liberecká, ale může mít i větší přesah do celostátní politiky. Je za tím ODS.

Jak uvedl web České noviny dne 12.4.2024 „Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) minulý týden zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru. V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně, kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci.”  

Případ má dle médií tři větve vyšetřování, první se týká podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci. V této souvislosti do vazby hned putovali vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáš Hýbner a spolumajitel liberecké firmy Investing CZ Josef Nadrchal.

V druhé větvi vyšetřování figuruje komunální politik – náměstek libereckého primátora, Petr Židek a také prezident hokejového klubu Bílý tygři Liberec, Petr Syrovátko, oba dosud byli členy ODS, která je nyní vyloučila. České noviny konkrétně uvedly, že „Židek čelí podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí mu až 12 let vězení.” 

Třetí větev vyšetřování, kde toho dosud Policie ČR mnoho nezveřejnila, by se záležitost měla týkat plánované výstavby obří solární elektrárny v Ralsku.

Je zřejmé, že se jedná o další velký průšvih politiků vládní pětikoalice, tentokrát na regionální úrovni.  Vyšetřování už zasáhlo dvě z pěti koaličních stran. Každopádně pokud úředník Hýbner nenechá všechno na sobě a začne mluvit (třeba jako spolupracující obviněný), může to mít dalekosáhlý dopad nejenom na politiky ODS v Liberci, ale i na další regionální politiky nejenom z ODS, ale i z jiných stran a hnutí, které jsou v koalici jak na liberecké radnici, tak i na kraji.

Vedení Liberce by mělo v této věci velmi rychle přijmout jasné politické rozhodnutí, protože to otřásá důvěrou v komunální politiky radnice. Celým případem se nelze promlčet a Rada města se nemůže tvářit, že ODS vymění jednoho náměstka primátora za druhého a jedeme dále. Situace si žádá radikální řez. Buďto ODS nebude mít náměstka, který má v kompetencích sport, správu majetku města s vlivem na územní rozvoj a dopravní obslužnost, opravy silnic a Dopravní podnik města Liberce, anebo je na pořadu dne vypovědět stávající koaliční smlouvu a postavit Radu města Liberce na zcela jiném půdorysu.

Na tahu jsou nyní každopádně Starostové pro Liberecký kraj. Pokud to neudělají rychle, bude to mít fatální dopad na rychle se blížící krajské volby nejen pro ODS, ale i Starosty pro Liberecký kraj. Každopádně celá kauza má velký potenciál s možností expanze na další osoby a politiky, a to nemohou Liberečáci tolerovat, pokud jim jde o vedení jejich města a kraje.  

Doufám, že se toho investigativní novináři rychle uchopí, aby se mohly orgány činné v trestním řízení chopit dalších skutečností a všechny viníky po zásluze potrestat. Pokud by již dnes platil zákon z pera SPD o trestné a hmotné odpovědnosti politiků, byla by jiná situace. Vládní pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP09, Pirátů a STAN ví, proč ho nechtějí schválit. Dozimetr a tato kauza jsou toho jasnými důkazy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *