Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Stamiliardový nákup amerických stíhaček F-35 jde do finále.

Radovan Vích 0

Zvažovaný nákup stíhaček F-35 je předražený, stíhačky jsou poruchové a dostaneme je až v roce 2035. Navíc nikdy nevyužijeme plně jejich schopnosti a přicházejí ekonomicky hubená léta. Mělo by to zároveň velký dopad na rozvoj a udržení zbývajících schopností armády.

Vláda plánuje pro Armádu ČR nakoupit 24 stíhacích letounů americké výroby F-35. Jako obvykle v posledních letech vládu Petra Fialy nezajímá možnost nějaké soutěže mezi výrobci, což zaručuje nejlepší poměr cena – výkon, ale už tradičně chce nakupovat systémem vláda-vláda. Klasicky, od USA.

Máme platný zákon o zadávání veřejných zakázek a tohle je jeho obcházení „na výjimku”, ve chvíli, kdy tím opravdu můžeme násobně přeplatit to, co bychom opravdu pro náš „Air Policing“ potřebovali. V mediálním prostoru i politických kuloárech teď zuří „bitva” dvou možných dodavatelů: Saab Aeronautics (dodává letouny Saab JAS -39 Gripen, ve variantách JAS-39C a JAS-39D, které už máme ve výzbroji a je s nimi všeobecná spokojenost) a nového potenciálního dodavatele stíhaček F-35, americké firmy Lockheed Martin, který si zase získal „srdce” Ministerstva obrany a vlády jako celku, respektive se jedná o způsob nákupu vláda-vláda v rámci „upevňování transatlantických vazeb“.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se zaštiťuje vojenským doporučením. K tomu je potřeba dodat, že jako odpovědný politik by měla vojáky usměrňovat. Stíhací letouny potřebujeme pro „Air Policing“ a žádné další nové úkoly pro naše letectvo nepřibyly. Kabinetní politika je v tomto případě ukázková. Vše je v utajovaném režimu bez účasti veřejnosti, potom se zavolá pár poslanců z největší opoziční strany, kde se jim oznámí některé „utajované“ schopnosti letounu F-35, a to je vše.

Následně se již cíleně nehovoří o tom, že v případě pokračování v projektu JAS-39E Gripen máme do roku 2040 vystaráno a také že předražené, poruchové a několikrát na provoz dražší F-35 budeme mít nejdříve v roce 2035. K tomu se navíc používá stupňující se mediální masáž veřejnosti prostřednictvím provládních médií. Přitom stále máme dost času o tom vést veřejnou diskusi, jaká je nejvýhodnější varianta právě pro Českou republiku. Tuhle debatu vůbec neslyšíme.

Odmítám od samého počátku nákup 24 kusů amerických stíhacích letounů F-35, který celkově vyjde daňové poplatníky na stovky miliard korun. Jedná se o nejdražší armádní nákup v historii Česka vůbec! Nyní, po roce jednání se tento nákup blíží ke svému závěru a vláda Petra Fialy o něm bude za pár týdnů rozhodovat. To vše za situace, kdy stávajících 14 švédských letounů JAS-39 Gripen má nalétáno pouhých 50 procent své životnosti, jejich pronájem končí v roce 2027 a švédská strana nám nabízí je po skončení pronájmu přenechat zdarma a k tomu nabízí jejich další modernizaci. S těmito letouny zároveň panuje všeobecná spokojenost.

Prvotní nákup vychází na 122 miliard korun, přičemž cena jedné stíhačky F-35 se aktuálně pohybuje okolo 160 miliónu dolarů (3,5 miliardy korun). Je tedy 3x dražší než Gripen, je také velmi poruchová, ale zejména náklady na její provoz jsou astronomické, v porovnání s Gripenem několika násobné. Jedna letová hodina F-35 potom vyjde na jeden milion korun!

Samozřejmě moderní armádu potřebujeme, ale díky politice současné vlády a stavu ekonomiky nás bez pochyby čekají těžké roky. Nelze vyhodit stovky miliard korun v době, kdy vláda hasí požáry v oblasti státních rozpočtů a hledá úspory kde se dá. Ekonomika na tom je špatně a přijdou těžké roky. Proto by se měla hledat varianta nejlevnější a nikoliv nejdražší. Vláda Petra Fialy by měla od tohoto nákupu odstoupit a postupovat nejen v tomto případě péčí řádného hospodáře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *