Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Zrušení povinné vojny bylo chybou a akvizice jsou paskvil

Radovan Vích 0

Tento týden začala platit nová branná legislativa. V médiích proběhla pouze informace, že občané se mohou dobrovolně zapojit do obrany našeho státu. Upřímně, jsem zvědavý kolik se jich do AČR přihlásí, když na dobrovolná vojenská cvičení se již dnes žádný nápor nekoná. Každopádně vláda ODS, KDU-ČSL, TOP09, Pirátů a STAN tímto reaguje na skutečnost, že zrušení základní vojenské služby v roce 2004 bylo chybou.

Pro naplnění armády na válečné stavy chybí kapacity. Lidské, finanční a také materiální. Odvodová řízení v době míru neprobíhají a již téměř 2 miliony 18 ti letých odvedeno nebylo. To v době, kdy některé státy Evropy opět zavádějí povinnou základní vojenskou službu (Lotyšsko) a některé ji stále mají. Neutrální Švýcarsko a Rakousko, ale i Řecko, Francie, Turecko. Již ve 14 evropských zemích musí muži povinně sloužit a ve dvou i ženy. U nás ticho po pěšině. Jednak se toho pětikoalice bojí, aby jí ještě více nepoklesly volební preference, ale také odvedence není kým zkontrolovat po zdravotní stránce, čím vyzbrojit, vystrojit a kde a kým vycvičit a ubytovat.

Nejzásadnější z novelizovaných zákonů je ale navrhovaná změna tzv. „kompetenčního zákona“, tedy zákona č. 2/1969 Sb., kde se zřizuje na Úřadu vlády ČR nové pracovní místo poradce pro národní bezpečnost, který je navíc tajemníkem Bezpečnostní rady státu. Navíc má stejný plat jako vedoucí úřadu vlády. Vláda Petra Fialy (ODS) nešetří, ale vytváří další pracovní místa. Jednak to měla být pozice nikoliv poradce, ale státního tajemníka voleného Poslaneckou sněmovnou PČR na určité období (řekněme dvakrát 5 let) a také tato osoba by měla plnit jasně definované kvalifikační předpoklady a požadavky zejména co se týká prověrky NBÚ na nejvyšší stupeň.

V dalších čtyřech zákonech se mimo jiné navrhuje nasazení vojáků mimo naše území, zajištění vojenské dopravy po železnici pro cizí státy, sbírání informací o občanech od ministerstev z různých databázi jimi vedených (čímž tímto dostává Ministerstvo obrany pravomoci, které má NBÚ), ale zejména povolávání předurčených vojáků v záloze do 3 dnů (do teď to bylo 30).

Armádě ČR se nedaří nábory. Je potřeba jasně říci že je zde legitimní požadavek na změnu způsobu doplňování Armády ČR v míru. Vláda těmito změnami reaguje na skutečnost, že bezpečnostní situace způsobuje, že dostatečná varovací doba již dnes není a princip takzvané „odložené potřeby“ selhává a zavedení předběžných opatření se zatím nepodařilo. Řekněme si na rovinu, že tato nově přijatá legislativa požadovanou změnu a nové lidské zdroje pro válečně rozvinovanou armádu nepřinese.

Zákon o financování obrany je podle mého názoru zbytečný nehledě na skutečnost, že ho mají pouze další dva státy (Polsko a Lotyšsko). Argumenty Ministerstva obrany, že jsme černí pasažéři, nejsou pravdivé. V rámci NATO dává na obranu 2 % HDP necelá polovina států. Navíc s ohledem na stav veřejných financí jsou dnes již tyto mandatorní výdaje zcela nereálné. Státní rozpočet skončil v červnu ve schodku mínus 271 miliard korun, což je vůbec nejhorší výsledek v historii České republiky, je zde inflace 10 %, vláda odmítla valorizace důchodů, jsou neskutečně drahé potraviny a energie a státní dluh již přesáhl částku 3 biliony korun. A bude hůř.

Potřebujeme moderní armádu, která má být průběžně modernizována. Armáda má dostávat tolik financí, aby je byla schopna smysluplně a účelně pojmout v souladu s dopředu připraveným a vysoutěženými projekty, a nikoliv předražené nákupy ze zahraničí bez soutěže způsobem „každý pes jiná ves“. Modernizace by určitě neměla probíhat tak, že zástupci Ministerstva obrany se za velké medializace jezdí klanět „daru“ ve formě 40 let starého tanku Leopard 2A4 z Německa, který se musí nákladně modernizovat.

V armádních nákupech není žádná koncepce. Jednou tanky z Německa, potom tři drony z Izraele za 2,7 miliardy korun, které ale nechceme a raději teď honem drony „házedla“ bez bližší specifikace. Výsledek je takový, že Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na základě výhrad zakázal uzavřít smlouvu na zakázku 159 lehkých útočných vozidel pro 43. výsadkový pluk. Cena jednoho vozidla se přitom pohybuje okolo 40 miliónů korun (!!). Je to prý priorita a minomety počkají. Podobně ÚOHS obdržel podnět k zakázce na pásová BVP CV90. Co potom bude dělat Ministerstvo obrany, pokud bude výsledek stejný a ÚOHS tuto zakázku zakáže plnit? Ono už toho je dnes na demisi více než dost. Mimochodem, v roce 2021 pak ÚOHS již obraně vyměřil pokutu 500 miliónů korun (!) za pochybení pří nákupu tolik opěvovaných výběhových vrtulníků z USA.

Je potřeba aby také z Ministerstva obrany jasně zaznělo, že žádná těžká brigáda v roce 2026 nebude a my tak nesplníme úkol v rámci NATO Capability Targets (CT). Podporuje se Ukrajina (na kterou podle vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) bylo odvezeno 676 kusů těžké techniky) a celkově toho bylo již za 40 miliard korun (včetně munice a dalšího materiálu), ale naše armáda strádá. Pokud je to pravda, tak potom toho v armádních skladech moc nezbylo. Teď je potřeba ještě splnit úlitbu USA ve formě nákupu 24 kusů superdrahých stíhaček F-35 za stovky miliard korun, a to vojenský rozpočet a rozvoj pozemních sil a obranu našeho státu zcela paralyzuje na dekády.

A kdo to všechno zaplatí? No přeci naši občané v rámci „konsolidačního ozdravného balíčku“, který se správně jmenuje „plošná obsáhlá daňová reforma“. Potom se ale nemůžeme divit, že této vládě trvale klesají preference a má důvěru necelé třetiny našich občanů. Až tato vláda skončí, budeme se z této situace minimálně dvě volební období složitě dostávat, ale jedno je jisté již dnes, oni již u toho nebudou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *