Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Fialova vláda kašle na občany a demonstrace budou pokračovat.

Radovan Vích 0

Demonstrace jsou teď velmi časté napříč významnou částí EU jakoby z různých důvodů. Ale ty důvody jsou v podstatě jen dva: všeobecná drahota a zhoršování životních podmínek občanů a firem EU a drsné jednání národních vlád podřizujících se jak Bruselu (resp. jiným mocným zemím EU), tak Washingtonu.

Přesný příklad je Francie, kde prezidentovi Emanuelu Macronovi nestačily mohutné demonstrace Žlutých vest, ale letos znovu svým přezíravým chováním a bezohledným protlačením důchodové reformy dokonce mimo jednu komoru parlamentu (Národní shromáždění) vyvolal nové demonstrace. A to se jedná o zvýšení odchodu věku do důchodu ze 62 na 64 let. U nás to má být 68 let a samozřejmě, že to občanům vadí.

Řekněme si ale pravé příčiny současné krize u nás, kterou dopustila vláda Petra Fialy (ODS). Ceny energií nezastropovala u výrobců, ale až u distributorů, a navíc v takové výši, že se naše firmy staly nekonkurenční na zahraničních trzích zejména vůči Německu a Polsku, kde jsou ceny energií 3x nižší, a navíc s masivní podporou státu. Vláda neodstoupila od obchodování s emisními povolenkami na burze v Lipsku, nesnížila ceny DPH alespoň u základních potravin na omezenou dobu, dále podporuje solární barony a nechává do zahraničí vyvádět nadnárodními korporacemi stovky miliard ročně ve formě nezdaněných dividend, nezavedla digitální daně, nesnížila byrokracii ve státní správě, nezastropovala výši hypoték, a tak by se dalo dlouze pokračovat.

Občané jsou naštvaní a když sledují kroky vláda Petra Fialy, tak se jim nedivím. Na jednu stranu se podporuje Ukrajina a Ukrajinci ve výši 50 miliard korun, a na druhou stranu vláda v rozporu se zákonem odmítla valorizovat důchody o 1 tisíc korun každému důchodci, což by stálo 19 miliard. Přitom vláda vybrala navíc z DPH 200 miliard korun, které „vyždímala“ z našich občanů, protože s DPH u potravin neudělala nic! Chybí základní léky, ale chtějí zvýšit daně pro MHD, knihy, kojeneckou výživu a pivo a nechali padnout Českou poštu.

Chtějí zrušit školkovné a státní podporu stavebního spoření. Na druhou stranu chtějí nakoupit předraženou výzbroj pro armádu ze zahraničí za 150 miliard korun, a navíc si berou astronomické úvěry, které budou splácet generace. Když se ještě podíváme kauzu Dozimetr, rušení poboček České pošty, úroveň inflace, astronomický statní dluh a 295 miliardový schodek státního rozpočtu, tak naštvanost našich obyvatel je pouze přirozeným důsledkem.

Demonstrace, které proběhly a budou probíhat i nadále, nejsou shromážděním populistů, ruské páté kolony a dezolátů, jak je nazývá pětikoalice, ale shromážděním obyčejných lidí, kteří jsou oprávněně naštvaní, že je tato vláda přehlíží a hází je přes palubu. Ano je to tak! Tato vláda nehájí zájmy svých občanů, ale pouze přežívá a nemá důvěru veřejnosti. Měla by proto skončit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *