Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Svoboda slova a střet zájmů platí jenom pro někoho.

Radovan Vích 0

Nákup Twitteru Elonem Muskem rozkryl pokrytectví dnešních „demokratických” elit, jak se samy titulují.

Z podtextu vyplynulo, že svoboda slova, nově i na Twitteru to je právě to, čeho se současné vládní elity bojí nejvíc. Jeden z nejbohatších lidí na světě Musk prohlásil, že z Twitteru hodlá vymýtit falešné účty a šířit pravdu. Také slíbil, že Twitter bude podporovat svobodu projevu. Není to ale problém pouze v USA, ale i v Evropské unii a v České republice. Listina základních práv a svobod nám zaručuje řadu občanských práv, mezi nimi důležitou svobodu slova. Ta obsahuje dvě části: svobodu projevu a svobodu přijímat takové projevy od jiných osob. V obou je bráněno. Dlouhodobě. Ono to probíhalo i v předcházejících letech, ale nikdy v takové míře jako cca od března tohoto roku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sice jiným svobodu slova rád omezuje, ale sám nechá vyvěsit na „kachlíkárnu” (budova MV) takový dehonestující materiál, že je to v mezinárodních vztazích nevídané. To by bylo řevu, kdyby něco takového vyvěsilo hnutí SPD. Takhle je ticho po pěšině.

Postupně to směřuje k tomu, aby jen provládní projevy byly ty správné, podobně aby jen sympatie k Evropské unii byla ta správná, a za opačné názory Vás na sociálních sítích „zabanují”, v horším případě budou pokutovat nebo dokonce postaví před soud. Nejsou to už ojedinělé případy, o to je to horší. Naopak vláda by měla podporovat svobodu slova a svobodu veřejného projevu. Občané by se necítili jako v kleci a třeba by vše snášeli lépe. I když trestuhodná nečinnost jak vlády Petra Fialy, tak institucí Evropské unie v současné energetické krizi, na které současná vláda tolik spoléhala, vede naše občany do čím dál větší bídy a oprávněné nespokojenosti s touto pro ukrajinskou vládnoucí garniturou. Proč bychom měli přežívat zimu ve svetrech a čelit neskutečným cenám v podstatě všeho, když tohle není naše válka?

Teď se to trochu přibrzdilo tím, že příroda byla milostivá, a ještě na chvíli nechala teplejší počasí. Zřetelné obavy ale panují ohledně nových cen energií u těch odběratelů, kterým staré ceníky skončí s koncem roku. Už nyní jsou strašně vysoké ceny většiny potravin a růst těchto cen neustává. Nyní se přidaly další náklady, regionálně. Tu za odvoz odpadu, tu za dodávky plynu, jinde zase zrušili zvýhodněný tarif za noční proud. Situace je velmi napjatá a nepříjemná. V takovou dobu ještě omezovat svobodu slova ostatním není správným krokem. Zkrátka obyvatelstvo je znepokojené a vypadá to, že koalice to nebere dostatečně vážně a snaží se svést vlastní neumětelství na jiné. Hlavně na zlé Rusko.

Nepopularita vlády Petra Fialy stále stoupá. Vidíme to v SPD, kdy nám podporu vyjadřují čím dál širší skupiny obyvatel, které by ještě před rokem nenapadlo SPD volit, protože věřili nálepkování našeho hnutí v mainstreamových médiích na pravicové extrémisty a populisty. Opak je pravdou. Už i leckteří novináři toho mají dost, protože také musí doma platit zvýšené zálohy na energie a služby a mzda se jim nezvedla. Podobně je tomu v dalších sektorech lidské činnosti. Kdo dnes může říct, že se má lépe než před rokem?

Podobně je na tom s popularitou Evropská unie. Její popularita v České republice zjevně klesá natolik, že musela zaplatit velkou reklamní kampaň na propagaci své vlastní značky. Přitom se hovoří o podezření Ursuly von der Leyen, resp. o jejím manželovi, který se jako lékař v roce 2020 stal ředitelem americké společnosti Orgenesis, která se specializuje na vývoj buněčných a genových terapií. Samozřejmě se jedná o střet zájmů, protože tato firma přijímá stamiliony eur evropských dotací. Vyšetřování v tomto směru sice ještě neprobíhá, ale neměla by pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP-09, Pirátů a STAN mít stejný metr na všechny? Takhle tedy ta transparentnost na straně EU také silně pokulhává a spravedlnost má najednou šátek na očích.

Další důkaz, že bez EU by nám bylo lépe, než když ji máme jako kouli na noze, tedy v krizi nepomůže, a ještě zpravidla přitíží. Pouze dále a dále bezhlavě přejímáme jejich směrnice a nařízení, přičemž návrat k rovnoprávným mezinárodním vztahům by byl víc než fajn. Samostatnost a suverenitu si Česká republika zaslouží a s ní i naši občané. Proto by pro nás bylo nejlepší pokračovat a dále rozvíjet formát spolupráce na půdorysu V4+. Takhle díky sankcím EU nás má Rusko za nepřátele, Amerika za slouhy, Německo za protektorát, Maďarsko za podrazáky, Ukrajina za spižírnu a Katar za blbce. Státní suverenita prostě vypadá jinak. A o to tu jde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *