Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nákup stíhacích letounů z USA je zbytečný luxus, který si nemůžeme dovolit.

Radovan Vích 0

Vláda Petra Fialy (ODS) minulý týden rozhodla o zahájení jednání s USA o největší strategické zakázce pro armádu v celkové výši 100 miliard korun. Jedná se o přímý nákup 24 kusů super moderních letounů F-35 jako náhrada po skončení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Tento pronájem přitom končí až v roce 2027, ale vláda spěchá. Zřejmě je to v důsledku závěrů návštěvy ministryně obrany Černochové (ODS) v USA v dubnu tohoto roku.

Jen pro upřesnění: Naše armáda používá od roku 2004 pro potřeby ochrany vlastního vzdušného prostoru 12 (+2 dvousedadlové) švédské letouny JAS-39 Gripen. Švédská strana deklarovala, že nám po skončení pronájmu (2027) tyto letouny přenechá a nabídla i jejich modernizaci. Z těchto letounů navíc armáda opakovaně zvládá ještě ochranu vzdušného prostoru Pobaltí. Prostě tento systém je funkční a stávající kapacity a schopnosti v této oblasti jsou dostačující.

Mohl bych zde obsáhle rozepisovat jaké jsou rozdíly ve schopnostech švédských stíhacích letounů JAS-39 Gripen a amerických F-35. Vyrojila se v této souvislosti celá řada srovnávacích analýz. Chtěl bych se proto zaměřit na jeden aspekt o kterém se moc nehovoří a ten zní, že si to prostě v současné době nemůžeme dovolit.

Nakoupit 24 super moderních stíhaček z USA za celkovou cenu 100 miliard korun za předpokladu, že Švédsko deklarovalo, že nám po skončení pronájmu Gripenů v roce 2027 tyto stávající přenechá zadarmo a nabízí jejich modernizaci je prostě věc, kterou si naše ekonomika nemůže dovolit. Astronomický a stále rostoucí státní dluh, kdy každý z nás včetně novorozenců dluží více než čtvrt milionu korun, stamiliardové schodky státních rozpočtů, není přijata důchodová reforma, drakonicky rostoucí ceny energií, potravin a bydlení a do toho inflace sahající k 20 %.

Dovolím si v této věci příměr: Nemohu si prostě koupit Mercedes v nejvyšší výbavě, když na něho nemám, a proto holt budu muset ještě nějaký pátek jezdit v Octavii ve střední výbavě. Navíc stávající vláda „SPOLU“ (ODS, KDU-ČSL, TOP09) Pirátů a STAN hodlá nakoupit Mercedesy hned dva, resp. místo 12 stíhaček hned 24. Navíc potenciál těchto stíhacích letounů nebude pro obranu země velikosti České republiky nikdy využitý.

I my v SPD chceme moderní armádu, ale nikoliv vysoko nákladovou. Chceme armádu se schopnostmi obrany našeho státu s maximální podporou zapojení domácího zbrojního průmyslu. Nakoupit drahé stíhačky z USA, které ani nepotřebujeme, navíc bez soutěže je politické rozhodnutí, které bude mít obrovský dopad na státní rozpočty v následujících letech a také zásadně negativně ovlivní rozvoj ostatních složek armády, zejména pozemního vojska. A takový hazard si nemůžeme dovolit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *