Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Je jedna pandemie málo? WHO chce Pandemickou úmluvu. 

Radovan Vích 0

Agentura OSN, Světová zdravotnická organizace, chce nastavit celosvětová pravidla pro boj s dalšími pandemiemi. Seznam nadšených signatářů výzvy by nás měl varovat.

Vcelku nenápadně proběhla koncem března zpráva, že tři evropští lídři – Merkelová, Macron a Johnson, spolu s dalšími, podepsali dokument s výzvou, aby byla přijata mezinárodní smlouva o pandemii. V českých zdrojích je označovaná jako Pandemická úmluva, v anglických zdrojích a na webu WHO je označovaná jako Pandemic Treaty. Má se jednat o mezinárodní smlouvu, která prý umožní lépe reagovat a spolupracovat při další globální pandemii. Možná to má souvislost se studií Univerzity Johna Hopkinse, Baltimore, USA, která má občas až překvapivě mnoho informací o tom, co se děje a bude dít okolo současné pandemie.

Nemělo by nás v nejmenším překvapit, že tento projekt Pandemické úmluvy zastřešuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta v době šíření koronaviru mnoho nepomáhala, spíš to někdy vypadalo, že šíření ještě podporuje (viz její kritika látkových roušek, které u nás prokazatelně zafungovaly, nebo její “zametání” stop v Číně tvrzením, že virus SARS-CoV-2 rozhodně neunikl z blízkosti laboratoře). Podobně jako akce ze strany EU a jejích orgánů členským státům většinou nepomáhají, naopak je od řešení problémů s COVID-19 ještě zdržují a situaci komplikují. Viz problém s vakcínami, když si EU vynutila, že se budou nakupovat společně. Takže proto jich nemáme dost, podle objednávky.

Nápadně to připomíná situaci okolo nelegální migrace pouštěné do Evropy. Zejména v letech 2015 až 2016, kdy migrační krize vrcholila, se až podezřele střídaly v aktivitách vnucování nelegálních migrantů orgány EU s mezinárodními organizacemi (zejména OSN). Plus se zapojovaly nevládní organizace financované zcela nebo částečně těmito dvěma subjekty plus např. fondem Open Society Fund, George Sorose.

Nyní přichází s takhle velkým plánem WHO, která se zdá být klasickou mezinárodní organizací. Při bližším pohledu ale zjistíme, že to tak není. WHO je také jednou z agentur OSN, tedy je financovaná jejím prostřednictvím skrze příspěvky členských států. A pozor! Další finance WHO získává od nevládních organizací, farmaceutického průmyslu a nadací (například Nadace Billa a Melindy Gatesových nebo od Rockefellerovy nadace).

A podívejme se zpátky na data ohledně té výzvy k přijetí Pandemické úmluvy. Její signatáři, mezi kterými naštěstí není ČR, mnoho napoví. Ze zemí EU je tam Německo, Francie, Nizozemí, Portugalsko (nyní předsedá EU), Itálie, Rumunsko a Řecko, a ovšem se tam skví podpis Charlese Michela, předsedy Evropské rady. Naopak tam nejsou podepsaní představitelé zemí V4, resp. V4 plus – ti si zřejmě dobře dali vzájemně vědět, že se nejedná o výhodný projekt. Z dalších evropských zemí je tam podpis za Velkou Británii, Ukrajinu (jak jinak), Norsko a Albánii. Doplňuje je vlastně jen pár mimoevropských zemí: Thajsko, Jižní Korea, Jižní Afrika, Senegal, Tunisko, Chile a pár dalších. Zatím tedy žádný velký úspěch, ale dá se předpokládat, že vznikne velký tlak na další země až bude představen text té Pandemické úmluvy.

V deklaraci vyzývající k přijetí globální Pandemické úmluvy jsou zatím jen nic neříkající vzletná hesla. Například, že mezinárodní společenství musí pracovat společně na přijetí nové mezinárodní úmluvy pro pandemickou připravenost a reakci, aby se vytvořila robustnější globální zdravotní architektura atd.

Z deklarace nejde ani v nejmenším usoudit, co přesně její tvůrci napíší do Pandemické úmluvy. Až ji sepíšou, měli bychom k ní přistoupit nanejvýš opatrně a nenechat se procesně “nachytat na švestkách” např. účastí našich představitelů na nějaké konferenci, kde podpis prezenční listiny bude ve finále vydáván za souhlas s dokumentem na konferenci projednávaným. Vzpomeňme si na podobné tanečky okolo Marrakéšské deklarace (týkající se migrace). Dejme si proto na takovou úmluvu dobrý pozor. Kdo je připraven, není překvapen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *