Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

EU – koronavirus není prioritou, my potřebujeme povinnou solidaritu na migranty.

Radovan Vích 0

EU je stále více odtržená od potřeb občanů členských států. Krásně je to vidět na řešení témat v posledním týdnu. Když je nějaké důležité téma, které by akčně a rychle mohla řešit EU, zase to primárně řeší členské státy raději samostatně. Například nyní koronavirus. Rakousko už zase zavřelo Brennerský průsmyk, hlavní cestu do Itálie, kde se v její severní části tento virus bleskově rozšířil tak, že je v karanténně desítka měst a vesnic. Není divu. V důsledku této nákazy (biologická zbraň ?!?) zemřelo v Itálii již nejméně sedm lidí.

Naopak EU má stále hlavní starost, jak všem členským neposlušným státům nacpat co nejvíce ilegálních imigrantů. Před eurovolbami šlo toto téma na chvíli k ledu aby se teď vytáhlo znovu. Za tím účelem vyrazila na “tour” eurokomisařka pro vnitřní politiku Ylva Johanssonová. Migrační kvóty byl už evidentně příliš zprofanovaný pojem, tak to nově rafinovaně nazývá “povinnou solidaritou”. V této souvislosti jednala minulý týden v Praze s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Cílem jejich služebních cest mezi členskými státy je najít vhodný kompromis a nastavení společné migrační a azylové politiky. Řekla doslova: “Myslím si, že potřebujeme určitý mechanismus povinné solidarity. V EU by solidarita neměla být ničím na výběr”. Je však podle ní důležité tento mechanismus nastavit tak, aby byl přijatelný pro všechny členské státy.

Já osobně považuji tento návrh dokonce za horší, než původně navrhované povinné přerozdělovací kvóty, které byly ohraničeny počtem. Tento návrh je již bez počtů. Povinnou solidaritu vnímám osobně v této souvislosti jako povinnou poslušnost k diktátu EU a to je nepřijatelné. Je také jasné, že slova a vyjádření premiéra Andreje Babiše, že zastavil v EU ilegální imigraci se nezakládají na pravdě.

Pro vládu ČR by mělo být prioritou postarat se v první řadě o naše vlastní občany, o seniory, matky samoživitelky, pracující rodiny s dětmi a hlavně o bezpečnost našich občanů. Přijímáním osob z jiných a naprosto odlišných kultur toho tím rozhodně nedosáhneme. Stačí se podívat co se děje v zemích od nás směrem na západ a takovou cestu je potřeba odmítnout.

Ke všem důvodům, které tu už byly, se nyní, ještě silněji než předtím, přidal další důvod ochrany veřejného zdraví našich občanů – koronavirus. Protože v situaci, kdy se z lokální epidemie postupně stává pandemie, si nemůžeme dovolit další nekontrolované zhoršování situace. Ať už se jedná o koronavirus nebo jiné nemoci. Vzpomeňme si třeba na loňský problém se spalničkami nebo znovu se rozšiřující případy tuberkulózy. V této souvislosti je potřeba vyzdvihnout odbornou analýzu Medintel, kterou aktuálně zpracovalo Vojenské zpravodajství.

Obecně v této věci ale platí stará zásada. Nižší náklady na prevenci jsou lepší, než následně čelit obrovským nákladům na dopady. Ty nyní vznikají z důvodů výpadků v dodávkách logistiky zastavení anebo omezení výroby a to se následně promítá do propadů finančních trhů.

Říkám tedy jasně NE migrační politice EU. SPD je dnes jediná politická strana v naší zemi, která v této věci nepřipustí žádné kompromisy. A že těch důvodů k Czexitu je čím dále více.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *