Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vražda generála Sulejmaního je porušením mezinárodního práva.

Radovan Vích 0

Americká armáda 3. ledna 2020 zavraždila elitního velitele iránských speciálních jednotek Quds Kásima Sulejmaního, zástupce velitele milice Abu Mahdi al-Muhandis a dalších 10 lidí revolučních gard při raketovém útoku na mezinárodní letiště v Bagdádu. Generál Sulejmaní se velkou mírou podílel na likvidaci militantů z Islámského státu a teroristických skupin podporovaných západními zeměmi v Sýrii a Iráku. Iránská strana vraždu svého elitního a oblíbeného velitele považuje za jasnou provokaci. Iránský duchovní vůdce Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí už prohlásil, že smrt Sulejmáního znásobí pohnutky k odporu proti Spojeným státům a Izraeli. Na mešitu ve městě Qom vyvěsili v této souvislosti šiíté červený prapor. To znamená, že byla nespravedlivě prolita nevinná krev mimořádně nečestným a urážlivým způsobem. Znamená to vyhlášení krevní msty vůči USA, která je závazná pro všechny šiítské muslimy. Považuji to za  skutečný “Sarajevský atentát” na mír ve světě.

NATO jako reakci na současnou situaci pozastavilo svou výcvikovou misi v Iráku. Není divu, když USA zabily příslušníky armády, které naši vojáci školí. Jako reakci v neděli Irácký parlament prohlasoval odchod všech cizích vojsk ze svého území.

Zabití generála Sulejmaního je podle mně aktem agrese a politickou vraždou. Jedná se o flagrantní porušení mezinárodního práva ze strany USA. Jedná se také hazard USA, který může mít nedozírné následky vznikem rozsáhlého konfliktu nejen pro celý Střední východ, tak ale i pro Evropu a samozřejmě i USA. USA ignorují Severoatlantickou smlouvu, když místo řešení veškerých mezinárodních sporů mírovými prostředky často bezohledně používají hrozbu silou.

Vláda ČR takové jednání musí odsoudit a trvat na dodržování mezinárodního práva. Tento čin je také přímým ohrožením bezpečnosti našich vojáků a policistů působících v zahraničních operacích. Z tohoto důvodu a s předpokladem další eskalace konfliktu je legitimním požadavkem okamžité stažení 40 našich vojáků a policistů ze zahraničních operací na území Iráku.

Vždy jsem upřednostňoval a prosazoval mírové jednání a diplomatická řešení. Toto je však ze strany USA další akt agrese. Bezzubá vyjádření našich vládních politiků, že situace je vážná a snad nedojde k eskalaci, považuji v této souvislosti za zcela nepřijatelná. Premiér Babiš vyzývá EU, aby aktivně jednala s USA a Irákem o řešení situace. Veřejnoprávní ČT současně organizuje politické debaty raději na jiná témata. Ostatní politici a politické strany, zejména neúnavní propagátoři a obhájci důležitosti zahraničních angažmá našich vojáků, kteří vždy hlásají potřebu “soudržnosti transatlantických vazeb a plnění závazků z NATO” raději mlčí.

Premiér sdělil veřejnosti, že vláda stahovat naše jednotky z Iráku zatím nehodlá, přičemž prý budeme v tomto ohledu postupovat koordinovaně s ostatními státy NATO. Zakládající člen NATO, Dánsko, přitom dnes oznámilo, že odsud naopak všechny své vojáky stáhne. Takže v NATO evidentně panují na celkovou situaci rozdílné názory. 
Jedná se přitom jasně o porušení mezinárodního práva ze strany USA. A to je potřeba vládou ANO, ČSSD s podporou KSČM jasně pojmenovat a podle toho se i chovat! Stejně, jako to udělalo Dánsko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *