Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Zelení aktivisté chtějí v Libereckém kraji stav klimatické pohotovosti.

Radovan Vích 0

Dne 27.8.2019 proběhlo 7. zasedání zastupitelstva Libereckého kraje, na kterém mj. vystoupila zástupkyně místní občanské iniciativy (aktivistka) “Rodiče za klima Liberec” s jejich požadavky.

Společně s dalšími místními občanskými iniciativami (Fridays for Future Severní Čechy, Extinction Rebellion Liberec a Limity jsme my) byl Libereckému kraji zaslán návrh klimatických opatření, ve kterých má kraj informovat sebe i veřejnost o problémech se změnou klimatu s požadavkem na vyhlášení stavu klimatické pohotovosti a stanovit klimatickou krizi jako politickou a rozpočtovou prioritu na území kraje.

Klimatické změny tu vždy byly, jsou a budou a primárně je to úloha státu a nikoliv kraje. Jsem přesvědčen, že většina z nás má zájem o koncepci a odbornou péči o životní prostředí v ČR. Zemědělství a lesní hospodářství je u nás špatné a hospodaří se podle toho, jaké regulace a dotace přicházejí z EU. Ničí se tím půda, kontaminuje voda a z lesů se ždímají zisky. Dotace a zisk, to jsou zásadní příčiny problémů s kůrovcem, vodou a půdou. Sucho a klimatické změny jsou ale dvě rozdílné věci.

Strašení produkcí emisí COx je také přehnané. Největším znečišťovatelem ovzduší je Indie, USA a Čína. Evropa se podílí na světové produkci emisí COx pouhými 8 procenty, přičemž největším znečišťovatelem je SRN. Tedy nikoliv ČR anebo dokonce kraj.

Je potřeba odmítnout katastrofické třeštění novodobých zelených ideologů v boji s klimatem, aby se z toho nestalo novodobé neomarxistické náboženství pod taktovkou 16ti leté nevzdělané Grety. Ano, třiďme lépe odpad, sázejme stromy, lépe hospodařme s vodou, ale to je asi tak vše.

Spíše potřebujeme odborníky a hospodáře a nikoliv aby Liberecký kraj alokoval nějaké zásadní finanční prostředky (neřkuli prioritu) ze svého rozpočtu na klimatická opatření navrhovaná místními občanskými aktivisty za aktivní podpory přítomných zastupitelů Změny pro Liberecký kraj (ZpLK).

Peníze potřebuje kraj zejména na zlepšení kvality života seniorů a obyvatel zejména v odlehlých částech kraje, fungující zdravotnictví, sociální služby, rozvoj infrastruktury, zajištění dopravní obslužnosti, opravy mostů a silnic II.a III. třídy atp. V žádném případě však nikoliv na priority místních občanských iniciativ.

Ing. Radovan Vích

poslanec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *