Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Rozpočet hračkou ČSSD – jak dlouho?

Radovan Vích 0

V červnu premiér Andrej Babiš, v té době už dlouho vládnoucí bez důvěry Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ukončil námluvy s jinými politickými subjekty otevřel svou náruč ČSSD. Ze strany ČSSD to bylo chápáno jako jediná možnost záchrany “z mrtvých vstání”, a oni se pro tuto spolupráci rozhodli. Nabídka byla více než velkorysá, ministerská křesla a spousta placených funkcí a možností jak dále legálně vydatně čerpat státní rozpočet.

Do té doby se vládnoucí hnutí ANO drželo vcelku střídmé ekonomické politiky. Ne, že by toho premiér Babiš málo při návštěvách krajů nesliboval, ale to, co plnil ze státní kasy, bylo celkově únosné.

Situace se ale začala pozvolna měnit s tím, jak ČSSD viděla znovu a znovu svůj odraz v zrcadle chřadnoucích volebních průzkumů a nepěkného volebního výsledku dosaženého v komunálních volbách. Jak z toho ven? Vyzkoušenou sociálně demokratickou metodou, uplácením voličů. Teď na dohled voleb do Evropského parlamentu to nabralo ještě větší spád. Rychle za sebou jdoucí nápady ministryně práce a sociálních věcí Maláčové jsou opravdu spektakulární. Tedy, co se týče toho, kolik to má dohromady stát.

Jmenujme některé z nich: zvýšení životního a existenčního minima, zvýšení rodičovského příspěvku, zavedení “rodinného balíčku” atd. Tradiční nepřátelé ČSSD opětovně byli a jsou živnostníci a podnikatelé.

Jedním z posledních nápadů bylo zavedení placení obědů dětem ve škole. To si na chvíli osvojil i premiér Babiš. (Co kdyby to přivedlo nějaké voliče?) Smysl by dávalo proplácení obědů dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit, ale to ČSSD nestačilo. Zřejmě platit jen tak miliardy navíc ze státního rozpočtu je velká zábava. Překvapivě se nakonec přišlo na to, že program na proplácení obědů dětem už dlouho existuje, jen se o něm moc nemluvilo. Přitom by si to mohla připsat ČSSD, za jejichž ministryně Valachové byl takový program zaveden. To ale také napovídá o vnitřní komunikaci a informovanosti v ČSSD. Vždyť mohli takový program jen rozšířit a ještě na tom politicky získat. Nakonec to tedy vypadá tak, že o obědy zdarma požádat půjde, a to ze strany škol – pro sociálně slabší děti, a jinak kauza obědy zdarma jde k ledu.

Je ale jasně vidět rozpory ve vládě, kde se ministryně financí Schillerová (ANO) všemi silami brání dále se stupňujícím požadavkům ministryně Maláčové (ČSSD). Zároveň tak vláda hledá kde snížit výdaje státního rozpočtu. Aktuálně je to nápad propustit 12 tisíc státních zaměstnanců. To je jednak pozdě, také to nebude vůbec jednoduché a hlavně pro ČSSD to bude těžko akceptovatelné, protože zvyšování počtů a platů státních zaměstnanců byla vždy dominanta vlád ČSSD. Prostě jsou tam zbytky jejich voličů, pokud se to takto ještě dá nazvat. Určitě se brzy najde i jiné zajímavé téma, jak provětrat ze strany ČSSD rozpočet, který má být v době vrcholícího ekonomického růstu co nejvíce vyrovnaný, ideálně přebytkový. Kdy jindy snížit státní zadlužení a doplnit rezervy než v době hospodářské konjunktury?

K tomu je potřeba také přidat sliby Andreje Babiše krajům, že jim najde v rozpočtu 3-4 miliardy na opravy silnic II. a III. třídy. Také vláda bude muset najít další miliardy na kompenzaci vlastníkům lesů za to, že vláda podcenila a následně nezvládla situaci s kůrovcem. Všechny makroekonomické ukazatele také hovoří jasně, že se blíží ekonomická recese. Například odhad růstu HDP klesl z 2,9% na 2,5% a to je pouhý průměr za posledních 25 let.

Jinými slovy. Andrej Babiš nasliboval všechno všem, a nyní si neví rady, jak z toho ven. Jsou velké nároky na výdaje státního rozpočtu, které jsou umocňované a dále stupňované ze strany ČSSD. Odhadované příjmy státního rozpočtu jsou tak trochu spíše přáním. Kohezní fondy a dotace z EU jsou na sestupné trajektorii. Do toho jenom vloni ukončilo podnikání 12 tisíc firem a od nich odvody do státního rozpočtu také nepřijdou. K tomu přebujelá státní administrativa s pasivní resistencí ke schopnosti razantního zeštíhlení.  EET se těžce zavádí, a její III. a IV. vlna možná nakonec ani neprojde.

To vše vytváří předpoklady, že největší skupina voličů hnutí ANO (důchodci), budou zklamáni a budou volit někoho jiného, pokud se jim důchody opět zásadně nezvýší. Vloni to bylo v průměru o 900 korun a hnutí ANO bude mít problém s udržením přízně voličů. Vše díky jeho rozhodnutí jít do vlády s ČSSD a s podporou KSČM.

Suma sumárum “Hlavně nepřemýšlejte, kde na to vezmeme, jak toho dosáhneme, kdo na to vydělá. To není podstatné. Nikdo vám nedá to, co my vám můžeme slíbit.”

SPD se výrazně ohrazovala už proti letošnímu naplánovanému schodku státního rozpočtu 40 miliard Kč a státní rozpočet na rok 2019 nepodpořila. Hlavní důvody byly výdaje politickým neziskovkám, neadresné sociální dávky, nesmyslná inkluze ve školství, nízká podpora zdravotně postiženým, nekonečná mise našich vojáků v Afghánistánu atd. Na druhou stranu je hnutí SPD dlouhodobě připraveno jednat o případné podpoře vlády odborníků s podmínkou prosazování našich programových bodů. Tento náš příslib trvá. Rozhodnutí je ale na někom jiném.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *