Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Bude vláda zdražovat tvrdý alkohol a cigarety?

Radovan Vích 0

Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM najednou hodlá šetřit. Není divu. Naslibovali v době hospodářské konjunktury všem všechno. Neprováděli potřebné investice ani důchodovou reformu a teď přichází krize. Ve hvězdách jsou tak pro letošek krajům tolik slibované miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy. Další miliardy se ještě musí najít na kompenzace za škody vlastníkům lesů za státem nezvládnutou situaci s kůrovcem.

V současné době má přitom stát armádu 450 tisíc státních zaměstnanců. Tolik slibované obědy zdarma tak již definitivně nebudou. Na řadu prý přijde podle ministryně Aleny Schillerové ale zvyšování spotřebních daní u tvrdého alkoholu a cigaret. Trochu zvlášní přístup. Faktem ale zůstává skutečnost, že většina voličů ANO jsou z větší části důchodci. A pokud si Andrej Babiš chce zajistit jejich přízeň, musí jim přidat na důchodech. Nejlépe ale více, než jim přidal vloni.

Podle mně je ale cesta zejména v omezení každoročního vyvádění stovek miliard na daních a dividendách mateřským firmám nadnárodních koncernů do zahraničí. Další možností je snižování provozních výdajů ministerstev a omezení vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým občanům. Zcela určitě také zrušení inkluze ve školství a zastavení plateb politickým neziskovkám. Kouření nepochybně škodí zdraví, ale posuďte sami, kolik si již dnes bere na daních stát z jedné cigarety!?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *