Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Šokující chaos na ministerstvu obrany za Stropnického i Metnara. Podle NKÚ ministerstvo dlouhodobě špatně hospodaří a mlží. Jde o miliardy. Co na to Babiš?

Radovan Vích 0

Za správu nemovitostí v hodnotě 6,5 miliardy korun, pro něž nemá využití, zaplatila jenom vloni armáda 32 milionů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Nemovitosti, například ubytovny, jsou prázdné již řadu let. A podle mluvčího ministerstva obrany armáda využitelnost nemovitostí prověří.

Z mého pohledu hodně pozdě a je to v podstatě až reakcí na toto zjištění NKÚ. S ohledem na to, že nemovitosti nejsou využívány, řada z nich postupně chátrá. Stavební zanedbanost objektů ministerstvo obrany odhadlo na 13,4 miliardy korun. Jak pro ministerstvo obrany přirozené! Pokud někdo hospodaří s objekty a nemovitostmi, které mu nepatří, tak se podle toho také chová.

Názorný příklad: V jednom roce se jedná o prorezavělý okap na jedné budově, kde voda zatéká na omítku, a buďto se to nezjistí, anebo se konstatuje, že to je ještě dobré. Oprava a výměna tohoto okapu by stála řádově několik tisíc korun. V zimě však dojde k opakovanému zmrznutí a rozmrazení vody, která zatéká a prosakuje za omítku a v historicky krátké době dojde v důsledku toho k její degradaci a opadávání kusů omítky, kdy tato oprava již bude stát řádově nikoliv tisíce, ale statisíce korun. A že takových budov v armádě je!

Podle NKÚ v roce 2014 resort ministerstva obrany navrhl ukončit provoz 37 ubytoven s nízkým využitím nebo ztrátovým provozem a 31 z toho následně prodat. Armáda však souhlasila s prodejem pouze sedmi ubytoven. Kontrola odhalila i to, že ubytovny, které spravuje Armádní Servisní, nebyly v letech 2015 až 2017 průměrně obsazeny ani z 50 procent. Ubytoven, které nejsou plně využívány, se resort zcela zbavovat nechce. Zdůvodňuje to nárůstem počtu vojáků z povolání i příslušníků aktivních záloh, které by bylo možné povolat v případě krizového stavu.

Ministerstvo obrany také uvedlo, že v současné době se zpracovává analýza potřeb nemovité infrastruktury s ohledem na výše uvedené změny a majetek identifikovaný jako nevyužitelný bude do konce roku 2020 prohlášen za nepotřebný.

V této souvislosti byl ministr obrany Stropnický již v minulosti písemně interpelován poslancem Tomiem Okamurou a 30. září 2016 od něho přišla tato odpověď:

„Počet budov, které v minulosti spadaly do správy MO, byl řádově vyšší, než je v současnosti. Využití objektů a budov v současnosti je pod silným tlakem na snižování souvisejících rozpočtových nákladů, a to přes skutečnost, že v době mobilizace se nemohou ozbrojené síly spoléhat pouze na možnost určování nemovitých věcných prostředků obecními úřady a částečně musí své rozvinuté útvary umísťovat i do vlastních objektů. Využívání všech nemovitostí je každoročně monitorováno a vyhodnocováno v rámci dislokačních průzkumů z úrovně náčelníka Generálního štábu AČR za účasti všech uživatelů objektů v dané posádce. Ze závěrů dislokačních průzkumů jsou přijímána opatření, s cílem optimalizovat nemovitou infrastrukturu ve správě MO. V případě, že některý z objektů nemá pro rezort MO perspektivní využití, je s tímto majetkem nakládáno v souladu se zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, a nemovitý majetek je předán v rámci příslušnosti hospodařit Úřadu zastupování státu ve věcech majetkových.“

Takže toto je součástí odpovědi ministerstva obrany vedeného Martinem Stropnickým na interpelaci.

Stanovisko stávajícího ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je v této věci ale diametrálně odlišné.

„Armáda bude využívat tyto objekty v době, kdy bude mít minimálně 30 tisíc vojáků z povolání. Do dvou let bude mít ministerstvo obrany jasno jak uvedené objekty využít“.

Jen pro upřesnění, podle vládního prohlášení by vláda chtěla dosáhnout počtu 30 tisíc vojáků nejpozději do roku 2025. Ale ono není moc kde brát. Sice horko těžko projde výběrovým sítem každoročně okolo 2 tisíc nových příslušníků armády, ale zase každoročně jich více než 800 na základě splnění závazku odchází mimo činnou službu. Navíc ve stejném pomyslném „personálním rybníce“ loví zároveň policie, vězeňská služba, hasiči, vojenská policie, zpravodajské služby atp. Nové silné populační ročníky nepřicházejí a bude ještě hůře. Tímto způsobem nebude tedy naše armáda doplněna na plné počty v podstatě nikdy!

Anebo že by se ministerstvo obrany KONEČNĚ rozhodlo obnovit od roku 2004 zrušené branecké odvody, kde dnes veškerá mužská populace ve věku 18-34 let nebyla odvedena? Teprve nyní si asi bývalé ministerské a armádní špičky uvědomují a s těžkostmi přiznávají, jak bylo toto zrušení neuvážené a z dnešního pohledu až trestuhodné! Jenom dodávám, že bez statisíců odvedených, dobře vyzbrojených a vycvičených záloh není dlouhodobá obrana našeho státu možná. A těch pár stovek Aktivních záloh a dvě desítky účastníků dobrovolných vojenských cvičení to nevytrhne!

Takže jinými slovy, každý ministr za ANO má zcela jiný pohled a názory na chátrání objektů svého ministerstva.

Jeden ministr situaci každoročně prostřednictvím NGŠ AČR monitoroval a přijímal opatření. Jaká to byla opatření je mi tedy dnes na základě zjištění NKÚ záhadou.

Druhý ministr obrany zase situaci (slovy svého tiskového mluvčího) nyní prověří. Ale přitom podle zjištění NKÚ své budovy udržuje ministerstvo obrany tedy tak nějak v tom chátrání, aby následně do nich muselo masivně investovat v rámci jejich revitalizace, anebo také ne. A prý také bude do budoucna využívat tyto chátrající budovy třeba pro ubytování Aktivních záloh při jednotlivých krizových stavech (?!?).

Na základě aktuálně poskytnutých informací od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových jim bylo předáno v letech 2016-18 od ministerstva obrany pouhých 101 budov v zůstatkové účetní hodnotě cca. 150 milionů korun. To číslo možná vypadá na první pohled jako dostatečné, ale ministerstvo obrany označilo celkově 6 412 nemovitých položek za nepotřebné, přičemž v letošním roce jich převedlo pouhých 40, což je méně než 1 procento z nepotřebných nemovitých položek. Navíc v seznamu ministerstva obrany nebyly informace o nepotřebném nemovitém majetku podniků, jejichž zřizovatelem anebo zakladatelem je MO.

Ještě nedávno mělo ministerstvo obrany jenom po Praze více než 80 nikoliv budov ale objektů (!). Jejich využití je i v souladu s nálezem NKÚ diskutabilní a navíc těžko kontrolovatelné, protože armáda (podle svých slov) nesleduje počet metrů čtverečních kancelářské anebo obytné plochy na 1 vojáka anebo úředníka. A co teprve třeba vojenské rekreační objekty pronajímané na komerční bázi nevojákům anebo rekonstrukce vojenských objektů, které jsou pro armádu spíše přítěží než přínosem (vojenské nemocnice)?

Nevím tedy, co si o tom všem mám myslet? Jedno je ale jisté. A sice, že i podle nálezu NKÚ ministerstvo obrany (pod vedením ministrů za hnutí ANO) dlouhodobě špatně hospodaří se svými nemovitostmi. A že jeden ministr obrany říká něco jiného než ten druhý. A také tedy, že minimálně jeden z nich, neřkuli oba, tedy nemají pravdu a mlží. Jinak lze v této souvislosti použít i jiná jadrná synonyma, na která je naše čeština tak bohatá a která by tento stav popsala výstižněji. Potom by to ale nebylo publikovatelné, a to by byla pro veřejnost veliká škoda! Premiér Andrej Babiš se pořád chlubí, jak jeho politici „makají“. Tady máme další důkazy, že to není pravda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *