Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Habaďůra na voliče za strany ANO a ČSSD – jeden Globální pakt ne, druhý nenápadně ANO.

Radovan Vích 0

Premiér Andrej Babiš zintenzivnil úsilí získat po voličích ODS a ČSSD i voliče, kteří hledali vlasteneckou alternativu a tedy volili hlavně SPD. Odmítl tedy Globální pakt (kompakt) o bezpečné, řízené a pravidelné migraci. Ale nepřišel na to rozhodně sám, neboť ještě o měsíc dříve měl opačný názor než SPD, která v Poslanecké sněmovně prosazovala odmítnutí tohoto paktu.

Když hnutí ANO zjistilo, že by to mohlo být politicky výhodné a navíc pakt odmítly i USA a Rakousko, premiér Babiš otočil a Globální pakt o migraci rovněž odsoudil. Nezmínil se však, že ho o neblahé povaze tohoto paktu varovali poslanci SPD nejen na plénu Poslanecké sněmovny, ale i ve výborech Poslanecké sněmovny. Poslední takové varování mu předal poslanec za SPD Jiří Kobza jen pár hodin předtím než pan Babiš zázračně změnil názor.

Ale pozor, není rozhodně vyhráno. Jen co se v ČR podařilo “dát k ledu” Globální pakt o migraci, vynořil se ještě Globální pakt o uprchlících, ze stejné “dílny”, tedy z OSN. I tento pakt SPD doporučilo odmítnout a navrhlo dokonce usnesení Poslanecké sněmovny, které takové odmítnutí obsahovalo. Ale bohužel SPD bylo přehlasováno, a to i hlasy hnutí ANO.

Je až komické, že se hnutí ANO aktuálně prezentuje jako zachránce vlasti, ale Globální pakt o uprchlících podporuje. Viz úryvek ze zprávy pro Poslaneckou sněmovnu (Sněmovní dokument 1691) – Informace vlády ČR pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR ke Globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci:

„ČR nemůže být kritizována za nedostatek solidarity s lidmi, kteří pomoc skutečně potřebují, protože ČR podporuje Globální kompakt OSN o uprchlících, jehož návrh byl dojednán v Ženevě dne 6. 7. 2018. Tento kompakt je projevem solidarity s těmi, kterým hrozí nebezpečí podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků z r. 1951 a příslušných protokolů. Vyjadřuje i solidaritu se zeměmi nacházejícími se v blízkosti konfliktů, v jejichž důsledku na svém území hostí množství uprchlíků. ČR je tedy solidární a podporuje humanitární přístup k uprchlíkům.“

Zajímavým trikem za strany organizátorů v OSN budou oba pakty podepisovány na jednom zasedání Valného shromáždění OSN ve dnech 17. – 19. 12. 2018 pěkně pod kontrolou v New Yorku, přestože u prvního paktu  (Globální pakt o migraci) se mělo za to, že to bude už 10.12.2018 v Marakéši. Ale protože tam mnohé státy odmítly vyslat své zástupce, aby to nebylo bráno jako souhlas, udělalo se to takto. Ke Globálnímu paktu o migraci odmítly přistoupit/odstoupily od něj minimálně tyto země: ČR, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Lotyšsko, Austrálie, Izrael, Polsko, Bulharsko, Dominikánská republika a USA. Itálie a Švýcarsko rozhodnutí zatím odložily. V Belgii se kvůli tomu dokonce rozpadá vláda, protože vlastenecká strana Vlaaams Belang z ní vystoupila.

Není ovšem ještě zcela ztracen v nedávné minulosti s oblibou používaný trik Evropské unie, že k mezinárodní smlouvě přistoupí jako celek. Vypadá to dokonce, že je Evropská unie mezi signatáři Globálního paktu o migraci, tedy to, čeho jsme se rovněž obávali.

Druhá polovina prosince tedy bude ještě hodně zajímavá a bude třeba ji pečlivě sledovat a vyhodnocovat.

Slovy klasika: “Hyn sa ukáže, kdo to s českým národem myslí vážně a kdo jen kličkuje”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *