Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hnutí SPD prosadilo snížení DPH na jízdné.

Radovan Vích 0

Hnutí SPD dne 5. prosince  2018 na jednání Sněmovny spolu prosadilo snížení DPH na jízdenky. Cílem je snížení ceny jízdného pro občany. Jedná se konkrétně o jízdné ve vlacích, autobusech nebo přívozech a lanovkách. Tyto by měly nově spadat do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty místo nynějších 15 procent. Ve třetím čtení jsme odolali návrhu na zamítnutí, který vznesli zástupci poslaneckého hnutí ANO.

Hnutí SPD také dlouhodobě navrhuje tzv. daňové moratorium, aby minimálně na jedno volební období se neměnily daňové zákony. Aby skutečně živnostníci i podnikatelé si mohli udělat podnikatelské plány, a aby všichni věděli své výhledy ekonomické, a také aby k těm změnám nedocházelo.

Hnutí ANO tady dělá přesný opak celou dobu. A to ze dvou pohledů. Za prvé, když jsme naše návrhy předkládali a chtěli jsme si sednout s ostatními k jednomu stolu, tak byly odmítnuty, a není to jenom problém hnutí ANO, ale je to problém jiných stran, protože se Sněmovna rozdělila ideologicky, že se říká, že s tím ne a s tím ano, ale nechtějí si sedat ke stolu různí lidé. Tady je to tak rozpolceno, že většina politických stran upřednostnila ideologii nebo nějaké své osobní antipatie, než aby pracovali pro občany. To je jeden problém. Určitě bychom si měli sáhnout sám do svědomí.

Druhý problém je EET, kterou hnutí ANO navrhlo, společně s ČSSD a KDU-ČSL uvedlo do praxe a nyní ji ihned chce novelizovat. To svědčí buďto o nekompetentnosti anebo o tom, že poslanecký klub ANO není v názorech jednotný a tudíž je dlouhodobě neudržitelný. daně se platit musí, ale nutí SPD od samého počátku kritizuje zavádění EET, která by se měla nahradit daňovými paušály podle výše obratu a neměla by dále zatěžovat drobné podnikatele a živnostníky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *