Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Sněmovna zamítla návrh SPD na zmrazení platů ústavních činitelů.

Radovan Vích 0

Dne 15. listopadu 2018 se poslanci sešli ke schvalování vládní novely o zpomalení růstu platů vrcholných politiků. Mimořádnou schůzi iniciovali poslanci SPD a Pirátů, aby zvýšili šance na přijetí předlohy ještě letos.

Měla by být účinná od ledna. SPD jako jediná navrhovala zmrazení platů ústavních činitelů až do konce volebního období, tedy do roku 2021.
Bez novely by platy vrcholných politiků, tedy prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády vzrostly od ledna zhruba o pětinu. Změnou zákona by růst dosáhl asi devíti procent.
Platy vrcholných politiků se mají podle vládního návrhu zvýšit pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.
Hnutí SPD podalo k předloze pozměňovací návrh, který by platy politiků zmrazil na tři roky. Piráti je zase chtěli počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře. Rozpočtový výbor schválení žádné z těchto úprav nedoporučil. Takže všem poslancům ANO, ODS, ČSSD, Pirátům, KSČM, KDU-ČSL, STAN a TOP09 (kromě poslanců SPD) jde o nárůst svých platů. Jedněm o 9-10 procent a druhým dokonce až o 20 procent. Je to výsměch všem našim tvrdě pracujícím občanům, kde většina z nich pracuje za minimální mzdy. Podobně i s ohledem na důchodce a jejich nepřiměřeně nízké důchody. SPD odmítá skutečnost, aby si o svých platech rozhodovali poslanci sami. Nárůst platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců, by měl být vázán na úroveň nárůstu všech průměrných výdělků jak v podnikatelské, tak nepodnikatelské sféře s ohledem na vývoj a úroveň ekonomiky a růst HDP. Takto je tato stávající situace pro poslance SPD nepřijatelná!
Náš návrh na zmražení platů byl zamítnut a museli jsme se tedy připojit k menšímu zlu a podpořit ten menší růst, protože maximální růst byl a je pro nás za stávající situace nepřijatelný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *