Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Za dluhy prý mohou voliči, a proto máme dluhovou vládu.

Radovan Vích 0

Vláda Petra Fialy (ODS) nás táhne směrem k recesi a doufejme, že ne až ke státnímu bankrotu. Ale nakročeno k tomu je, bohužel pro nás všechny.

Je potřeba pravidelně a opakovaně upozorňovat na nehospodárné nakládání se svěřenými prostředky ze strany vlády Petra Fialy. Zatím nejsou veřejně známé kauzy, které by přímo zasahovaly do trestního práva, ale co se týká politické odpovědnosti, tu by politici pětikoalice měli vyvodit co nejdříve, než přivedou Českou republiku k opravdovému finančnímu kolapsu.

Nejprve si to shrňme časově. Po nástupu vlády Petra Fialy v prosinci 2021 tento kabinet odmítl už schválený rozpočet na rok 2022 připravený předchozí vládou a raději se od ledna do konce března 2022 řídil tzv. rozpočtovým provizoriem. Že prý musí ten rozpočet lépe připravit. Jaké pak bylo překvapení, když pak do Sněmovny přišel upravený řádný rozpočet na zbytek roku 2022, kdy řada rozpočtových kapitol byla textově prakticky identická s předchozím rozpočtem připraveným bývalou vládou. Tedy mnoho práce na tom rozpočtu odvedeno nebylo, žádné zcela zásadní změny, jen úpravy některých položek a větší rozpočtový schodek.

Rozpočet nakonec skončil rok 2022 se schodkem 316,1 miliard korun. Ještě živě si pamatuji, jak velké pozdvižení vzbuzovaly plány vlády v roce 2016 na schodek 60 miliard Kč a v roce 2020 byl schválen rozpočet s rozdílem mezi příjmy a výdaji jen 40 miliard Kč. To, že má být normální za této vlády mít každoroční schodky okolo 300 miliard Kč (a plánovala to nejméně na 3 roky po sobě), to mi normální nepřijde. Ale svalují to jeden na druhého. Fiala na Babiše a obráceně.

Neschopnost současné vlády dále pokračuje i v roce 2023. Letos se například zjistilo, že ministerstvo financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) nezohlednilo v rozpočtu na rok 2023 případnou mimořádnou valorizaci důchodů, která byla díky vysoké inflaci zcela předvídatelná. Zde bych chtěl ještě připomenout, že s blížícím se vyplácením tzv. protiinflačních dluhopisů najednou ČSÚ na podzim roku 2022 záhadně změnil metodiku výpočtu inflace a ta z ničeho nic klesla na 15 procent i když předchozí trend spíš naznačoval její další vzestup. Oficiální zdůvodnění znělo, že byla započtena pomoc státu s energetickou krizí (která byla v té době jen na papíře).

Na kauzu osekání mimořádné valorizace důchodů si jistě pamatujete. Nejen retroaktivita, ale vláda, vedení Sněmovny a poslanecké kluby pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) během přijímání této sporné legislativní úpravy postupně porušili řadu pravidel stanovených jednacím řádem Poslanecké sněmovny, z nichž nejflagrantnější bylo zneužití vyhlášení legislativního stavu nouze pro prosazení této novely zákona.

Odebírání slova poslancům s přednostním právem a vypínání mikrofonů, tak to již bylo zcela za hranou. Hnutí SPD se během jejího projednávání účastnilo těch nejdrsnějších obstrukcí za toto volební období, neboť nám to přišlo velice nespravedlivé, až pobuřující (i co se týče té formy projednávání). Zástupci hnutí SPD (ale také řada odborníků z praxe) od jara minulého roku vládu pravidelně vyzývali, ať rychle něco udělá s rostoucími cenami energií, že to jinak vyvolá velké zdražování. Vláda dlouho neudělala nic, i když mohla.

Až v druhé polovině roku 2022 velmi neochotně realizovala kroky, které mnoho nepomohly („zastropování cen”) a spíš přispěly k dalšímu zdražování energií. Letos můžeme říkat “My jsme Vám to říkali.”, a s nelibostí pohlížet na zničující inflaci (stále neklesla pod 15 procent), která znamená vysoké náklady nejen u soukromých podnikatelů, ale i ve státní správě, u příspěvkových organizací, u těch pár zbývajících státních podniků. V současné době máme stále nejdražší ceny energií v Evropě přepočtené na paritu kupní síly. U plynu jsme druzí nejhorší. Není co dodat.

Navíc obří státní dluh neskutečně narostl právě za této vlády. Za první čtvrtletí stoupl na cca 3 biliony Kč (2,997 bilionu Kč.). Jen letos tak stoupl o 102,2 miliardy korun. Míra zadlužení dosáhla 42,9 procenta hrubého domácího produktu.

Meziroční míra inflace je 15 %. Na západ od nás je poloviční. Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem ve výši 200 miliard korun. Jedná se o nejhorší výsledek v historii. Těch plánovaných celoročních mínus 295 miliard korun s největší pravděpodobností tak nebude dodrženo. Ekonomové bijí na poplach, že takhle to státní hospodaření není udržitelné. Je třeba zásadní změna. Ovšem především na politické scéně.

Nedivím se těm nespokojeným lidem, kteří jednak nejsou schopni platit složenky za energie a šetří tím, že jezdí za nákupy do Polska. Zbývá jim pouze naděje na lepší zítřky ve formě účasti na demonstracích proti vládě Petra Fialy. Ta nejbližší je plánována na den 24. května od 1530 na Soukenném náměstí v Liberci. Tak přijďte, kdo můžete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *