Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč nepodpořím změnu Ústavy k vysílání vojáků do zahraničí .

Radovan Vích 0

V poslední době ODS opakovaně předložila na program sněmovny bod k návrhu na změnu Ústavy ČR ve věci vysílání vojáků do zahraničních operací. V uvedené věci také interpelují premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). ODS argumentuje tím, že se pod tento návrh premiér Babiš společně s dalšími asi 60 poslanci také připodepsal.

K tématu novelizace Ústavy ve věci vysílání vojáků do zahraničí bych chtěl uvézt skutečnost, že předkládaná novela Ústavy není zapotřebí, protože už dnes vláda ČR může vyslat naše vojáky na 60 dnů do zahraničí s omezením na závazky plynoucí z mezinárodních smluv a na záchranné operace, mírové, živelní pohromy a ekologické havárie. Toto stávající znění považuji za více než dostačující.

Uvedený návrh změn článku 43 Ústavy ČR, tak jak je popsán, by podle mého názoru vytvářel podmínky a možnosti, jak zatáhnout ČR do válečného konfliktu.

Novelizace článku 43 Ústavy, tak jak je navrhována, by totiž umožňovala vládě ČR vyslat naše vojáky v podstatě z jakýchkoliv důvodů a kamkoliv, a to je nepřijatelné, včetně návrhu prodloužení doby na projednání v Parlamentu České republiky. Navíc se později může ukázat, že se jednalo o provokaci. Právě proto by se Česká republika neměla nechat tímto způsobem zatahovat do válečných konfliktů. Navíc se jedná o změnu Ústavy a to je vždy velice citlivá věc.

Velice si vážím práce našich vojáků, kteří plní rozkazy a nařízení ve velice složitých podmínkách jak doma, tak i v zahraničí. Ministerstvo obrany by ale spíše mělo vyhodnotit cíle a perspektivy veškerých zahraničních operacích s naší účastí, a jejich počet zásadním způsobem zredukovat. Nesmíme si dovolit zatahovat naše vojáky do dalších možných vleklých konfliktů, což by právě navrhovaná novela Ústavy umožňovala.

Situace, kterou se ústavní novela zabývá, tedy třeba záchranu zadržovaných našich občanů v zahraničí, je podle mého názoru možné řešit prostřednictvím specializovaných útvarů bezpečnostních sborů, nikoli pro tento účel použít Armádu České republiky.   

To jsou tedy důvody, proč tento návrh změn článku 43 Ústavy nepodpořím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *