Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Počet nelegálních příchodů do Španělska se v roce 2018 zdvojnásobil.

Radovan Vích 0

Počet nelegálních příchodů do Španělska se v roce 2018 zdvojnásobil. Celkově Španělsko otevřelo svou pomyslnou náruč pro zhruba 57 tisíc z celkových asi 150 tisíc migrantů do Evropy. Migranti pocházeli především ze subsaharské Afriky. Migrační trasa z Maroka na Pyrenejský poloostrov se tak stala nejfrekventovanější v Evropě. Počet migrantů přicházejících do Řecka a na Kypr přes východní středomořskou trasu vzrostl loni o třetinu oproti roku 2017 na 56 tisíc. Jednalo se zejména o migranty z Afghánistánu, Sýrie a Iráku. Británie dokonce oznámila, že nasadí v Lamanšském průlivu hlídkovou loď královského námořnictva. Reaguje tak na rostoucí počet migrantů, kteří se pokoušejí na člunech dostat přes průliv do Spojeného království. Všechny tyto skutečnosti jsou důkazem, že migrace je trvale pokračujícím nežádoucím jevem pro státy Evropy. EU tento stav ale ve skutečnosti dlouhodobě podporuje.

Tato skutečnost je také podporována vládou ANO a ČSSD. Tato vláda prostřednictvím ministra zahraničí Tomáše Petříčka přistoupila ke Globálnímu kompaktu OSN o uprchlících. Poslanci za SPD v této souvislosti iniciovali a podpořili svými podpisy požadavek svolání mimořádné schůze sněmovny. Obsahem jednání by měla být na „Informace vlády o postoji ČR ke Globálním kompaktu OSN o bezpečné, řízené a trvalé migraci a Globálnímu kompaktu o uprchlících”.

Chceme vědět, proč vláda ČR v čele s Andrejem Babišem přistoupila a podpořila Globální kompakt o uprchlících. Dále by vláda měla vysvětlit, proč v případě podpory Globálního kompaktu OSN o bezpečné, řízené a trvalé migraci zaznívaly ze strany předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka rozdílná stanoviska.

Vláda něco jiného říká lidem a něco jiného v otázkách migrace dělá. Na půdě Poslanecké sněmovny budeme pokračovat v boji za zájmy České republiky a žádat vystoupení naší země z tohoto paktu.

Ing. Radovan Vích

poslanec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *