Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nějak se to Bruselu hroutí.

Radovan Vích 0

Není od věci se připravit na to, že Evropská unie déle, než dva roky nedožije. Kdo je připraven, není překvapen. Signálů k tomuto vývoji je k dispozici dost. I pro vládu Petra Fialy.

Tak jen pár příkladů, jak takové signály, které by měla pětikoaliční vláda v čele s Petrem Fialou a Vítem Rakušanem rozhodně vnímat, aktuálně vypadají:

Nizozemsko se připravuje na krach eura, tvoří za tím účelem krizové plány obsahující návrh na zavedení Guldenu 2.0, jak uvádí server Echo24.cz.

Ve Velké Británii padla ministerská předsedkyně Liz Trussová po pouhých 45 dnech u moci, což je britský rekord. Velká Británie sice včas vystoupila z Evropské unie, ale od té doby se potácí v problémech akcelerovaných neschopnými nejvyššími politickými lídry. Co to jen připomíná?

V Itálii se k moci dostala pravice, v čele Bratři Itálie Giorgie Meloniové (Fratelli d´Italia), Berlusconniho Forza Italia (česky Vzhůru, Itálie) a Lega Mattea Salvinniho (partnerské hnutí našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie). Ursula von der Leyenová z bruselského závětří vyhrožovala už předem, než tato vláda vznikla. Mimo jiné odkazem na oblíbenou bruselskou hru „nepošleme vám peníze, které jsme od vás předtím vybrali”.

V Bulharsku nedávno také padla proevropská vláda a k moci se dostává Bojko Borissov, staronový premiér. Pokud tam ovšem nebudou další předčasné volby, už několikáté v řadě.

Švédští demokraté umožnili vznik pravicové vlády, ve které sice přímo nebudou, ale těžko se bez jejich podpory nová vláda obejde. Dá se tedy očekávat obrat od bezbřehého vítačství k větší podpoře národních švédských zájmů.

Maďarský premiér Viktor Orbán se na výročí okupace Maďarska Sovětským svazem ostře pouští do Evropské unie slovy (zdroj zpravy.aktualne.cz) „Byli jsme tady, když nás napadla první dobyvačná říše, a budeme tady, až se zhroutí ta poslední. Budeme to snášet, když budeme muset, a budeme se bránit, když budeme moci. Vytáhneme meče, když bude příležitost, a budeme odolávat, když přijdou dlouhá léta útlaku. Jsme vítězi, i když jsme poraženi.”

No a Německo se rozhodlo zlikvidovat průmysl a ekonomiky ostatních států tím, že plošně z vrtulníku bude rozhazovat 200 miliard euro na podporu domácího průmyslu, což fakticky znamená 1,70 koruny za kWh elektřiny, zatímco u nás to je 6 korun (bez distribuce). Tomu naše podniky nemohou konkurovat!

Vláda Petra Fialy se ale stále tváří, že je to pohoda a nikoho nenechají padnout. Přitom čím dál víc českých občanů upadá do zoufalství, jak zaplatí stále stoupající ceny v obchodech, jak zvládnou navýšení cen energií a nově už se bojí i o práci. Během letošní zimy hrozí krachy nejen malých, ale už i velkých firem a skokový nárůst nezaměstnanosti. To se pak nelze divit, že stále více lidí vidí revoluci jako praktické řešení jejich problémů, na které tahle vláda nemá čas a chuť. Při představě, kolik si dokážou „odklonit” za tři další roky, když vidíme tempo letošního roku jímá běžné občany hrůza. Tedy až na ty, co dosud pilně hltají zprávy na ČT, vyvěšují vždy jen ty správné vlaječky (české ani náhodou) a pro ověření informací se dívají jen na ideologicky správný Twitter, ani krok stranou.

Neřešené problémy mají tendenci se kumulovat a narůstat do nezvládnutelné výše. Rekordní zadlužení českého státu už dosahuje 2,89 bilionu Kč. Jak uvádí web Eurozprávy.cz “Za samotné třetí čtvrtletí se státní dluh zvýšil o 182,7 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku se státní dluh prohloubil o 82,4 miliardy korun,”. Tak tohle dlouho nezvládneme. Čeští občané obvykle mívají velkou trpělivost i s velmi špatnými vládami. Jestli tomu bude i tentokrát, si ale nemyslím. Trpělivost občanů není bezbřehá a vláda si pouze prosadila skokové zvýšení platů zákonodárců. Nemohou kázat vodu a pít víno a tímto se opět přiblížil konec této probruselské vlády, která nehájí zájmy našich občanů, ale naopak jede do Kyjeva jednat s ukrajinskou vládou o obnově a pomoci Ukrajině. Nejlepší by bylo, kdyby tam zůstala a to na trvalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *